Albastrul de Voronet

voronetblue voronetblue 07/12/2020 noutati

Putine sunt cuvintele limbii romane care sa aiba o sonoritate astat de ampla precum toponimul VORONET.
E suficient sa rostesti acest cuvant si, instantaneu, ai evocat mare parte din istoria, identitatea si, mai ales, credinta neamului romanesc.

  • Istoria – pentru ca fondatorii ei sunt personalitati marcante, ctitori de neam si de tara. Precum Alexandru cel Bun si Sfantul Voievod Stefan cel Mare.
  • Identitatea – pentru ca Voronetul se numara printre putinele bunuri de patrimoniu UNESCO ce pot fi prezentate unui strain ca fiind si reprezentative, si valoroase, si unice in galeria marilor opere de arta ale umanitatii.
  • Credinta – pentru ca, dincolo de dimensiunea artistica si cea istorica, Voronetul inseamna lacasul de cult in care, secole de-a randul, generatie dupa generatie a plecat genunchii la rugaciune inaintea Domnului Dumnezeu.

Manastirea Voronet a apartinut mai mult supranaturalului decat realitatii obisnuite, mai mult miraculosului decat lucrarii firesti.. intr-o singura vara, in trei luni si trei saptamani, din mai pana in septembrie..

Stim ca de aici rugaciunea se inalta la ceruri, fiind purtata de sfintii care au facut acest loc sa devina unic in lume si mai stim ca aici oamenii  vin pentru a gasi  linistea de care  au nevoie. .de aceea va asteptam la Voronet de fiecare data cand veti avea nevoie de linste, de curatenie sufleteasca  si de ce nu… de  “ Albastru de Voronet”.